Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by Małgorzata Chodyła. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Żywienie kobiet w ciąży

06 sierpnia 2022
Krem z brokołów z pesto

Ciąża to niewątpliwie jeden z najważniejszych momentów w życiu kobiety. Jest to dynamiczny, a jednocześnie wyjątkowy stan, który niejednokrotnie sprawia, że życie przyszłej mamy zmienia się o 180 stopni. Jest to taki czas, gdzie oprócz wszelkich zmian hormonalnych, należy zadbać o rozwijający się organizm w łonie matki. Żywienie odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała względem trymestrów, a przez wiele lat powstały mity, dotyczące produktów zakazanych i nakazanych w trakcie tego pięknego okresu.

 

Żywienie kobiety w ciąży powinno być zaplanowane tak, aby przyrost masy ciała był odpowiedni (liczone jest to od wyjściowego BMI Pacjentki), ale także w taki sposób, aby przyszła mama spożywała odpowiednie ilości cennych mikroskładników i witamin. W trakcie laktacji również zapotrzebowanie się zmienia, podaż kwasów DHA i EPA także ulega zmianie, aby podtrzymać laktację.

 

Z moimi wskazówkami możesz być pewna, że odpowiednio przygotujesz się do roli matki, ale także powrócisz do odpowiedniej sylwetki po porodzie.

 

 

Zobacz również