Poradnia Dietetyki Klinicznej „DietoVita”

Tadeusza Kościuszki 229, Katowice, HolsaMed.

 

©2022 by Małgorzata Chodyła. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Kontakt

Jadłospis 1800 kcal

18 kwietnia 2022
Krem z brokołów z pesto

Przykładowy jadłospis 1800 kcal w insulinooporności został opracowany po to, aby pokazać Wam, że prawidłowe odżywianie w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej nie musi być pełne restrykcji oraz wyrzeczeń. Jest to pierwszy w serii przykładowy Dzienny Jadłospis 1800 kcal - 4 posiłki, który ma pomóc osobom z insulinoopornością zredukować masę ciała, zwracając szczególną uwagę na Ładunek Glikemiczny posiłków z całego dnia.

 

Jadłospis 1800 kcal

ŚNIADANIE: amarantus na mleku z malinami

Kcal: 467 W: 59.0 B: 16.9 T: 19.4 Bł: 8.6 ŁG: 19.7


Amarantus na mleku z malinami
Maliny, 1 x Garść (70.0 g)
Amarantus (ziarna), 0.3 x Szklanka (60.0 g)

Olej lniany, 1 x Łyżka (10.0 g)
Mleko 2% bez laktozy, 1 x Szklanka (240.0 g)

Ugotuj amarantus na mleku według instrukcji na opakowaniu. Podawaj z malinami i olejem lnianym.

 

 

Jadłospis 1800 kcal

OBIAD: curry z ciecierzycą i mleczkiem kokosowym

Kcal: 459 W: 51.3 B: 19.2 T: 24.4 Bł: 17.9 ŁG: 15.3

 

Curry z ciecierzycą i mleczkiem kokosowym
Mleczko kokosowe  2 x Łyżka (40.0 g)
Pomidory z puszki, 1 x Opakowanie (240.0 g)

Czosnek, 2 x Ząbek (10.0 g)
Cebula, 0.5 x Sztuka (60.0 g)
Ciecierzyca z puszki, 0.5 x Szklanka (90.0 g)

Curry, 1 x Łyżeczka (4.0 g)
Olej kokosowy, 1 x Łyżka (10.0 g) Cukinia, 0.5 x Sztuka (300.0 g)

Podsmaż na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną cebulę na złoty kolor. Dodaj pokrojone warzywa i smaż 5 minut. Dodaj curry oraz sól i pieprz do smaku. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz soczewicę i wszystko razem gotuj przez 15 minut.

 

Jadłospis 1800 kcal

PODWIECZOREK:  deser mandarynkowy

Kcal: 371 W: 18.2 B: 7.1 T: 32.5 Bł: 4.6 ŁG: 4.6

 

Deser mandarynkowy

Mandarynka, 1 x Sztuka (65.0 g)

Jogurt grecki, 2 x Łyżka (40.0 g)
Orzechy makadamia, 1 x Garść (40.0 g)

Obierz mandarynki, dodaj jogurt, orzechy i wymieszaj. Orzechy można zastąpić innymi: włoskimi, laskowymi, migdałami.

 

Jadłospis 1800 kcal

KOLACJA:  sałatka z brokułem i jajkiem

Kcal: 461 W: 22.2 B: 22.5 T: 33.7 Bł: 7.4 ŁG: 3.3

 

Sałatka z brokułem i jajkiem
Brokuł, 0.5 x Sztuka (250.0 g)
Jajko, 2 x Sztuka (100.0 g)
Jogurt naturalny, 2 x Łyżka (40.0 g)

Czosnek mielony, 0.5 x Łyżeczka (2.5 g)

Sól, 1 x Szczypta (0.3 g)
Płatki migdałowe, 0.5 x Łyżka (5.0 g)

Majonez, 1 x Łyżka (25.0 g)

Pokrój i umyj brokuła. Następnie go ugotuj. Ugotuj również jajka na twardo, po czym je pokrój w ćwiartki. Zrób dressing z majonezu, jogurtu czosnku granulowanego oraz dodaj do niego szczyptę soli. Wymieszaj ze sobą wzystkie składniki. Posyp płatkami migdałowymi.

 

Obserwuj mnie

Facebook: https://www.facebook.com/dietetyk.malgorzatachodyla

Instagram: https://www.instagram.com/dietetyk_malgorzatachodyla

Umów wizytę lub skontaktuj się tutaj: KLIK

 

Zobacz również